Росен Йорданов
Cover Image

Тестостеронът е хормон, който е много важен за правилното протичане на процесите в тялото на мъжа. При намалени нива се наблюдават редица отрицателни последствия, като загуба на мускулна маса и костна плътност, липса на желание за сексуален контакт. И не само. Учените са на мнение, че спадът на нивата може да доведе до рак на простата и сърдечно-съдови заболявания. Следващите съвети ще са ви от помощ в стремежа ви да поддържате едни добри нива на тестостерон.

Останете активни

Тестостеронът се влияе от физическата актовност на тялото ви. Ако прекарвате голяма част от времето си в бездействие, мозъкът ви получава сигнали, че мускулите и костите ви не се нуждаят от силно укрепване. Когато се движите обаче, мозъкът разбира, че имате нужда от по-високи нива от хоромона. Затова, ако не спортувате в момента, започнете от днес. И с времето увеличавайте продължителността или натоварването. Но не прекалявайте!

Поемете контрол върху стреса

Ако сте под постоянен стрес, тялото ви непрекъснато ще произвежда кортизол (хормон на стреса), който ще влияе отрицателно на производството на тестостерон. Затова е важно да се опитате да овладеете себе си и да не допускате стресовите ситуации да имат силно влияние върху вас.

Често стресът идва от работата. Постарайте се да не прекарвате твърде много време в работа. И отделяйте повече време на заниманията, които карат да се чувствате добре. Или които биха ви заредили положително, като слушане на музика, разходка сред природата, четена на интересна книга и т.н.

Намалете алкохола

Едно холандско проучване е установило, че мъжете, които ежедневно пият умерено количествио алкохол, имат занижени нива на тестостерон. Затова ограничете консумацията на алкохол до няколко пъти седмично. И то в малки количества.

Спортувайте

Изследвания доказват, че нивата на тестостерон се вдигат при физическа активност. Учените, наблюдавали проучването, установили, че редовното вдигане на тежести увеличило с нивата на тестостерона значително.

Поддържайте оптимално тегло

Понякога по-ниските нива на тестостерон се дължат на наднорменото тегло. За мъжете, страдащи от затлъстяване, загубата на теглото може да помогне при възвръщането на нивата на хормона. Също както и при мъже, които са с тегло под нормата, възвръщането на оптималното тегло може да окаже положително влияние върху нивата на тестостерона.Може би не знаете, но след 30-та годишнина мъжете започват да губят от нивото на тестостерона си с около 1% на година. Затова, вместо да пренебрегвате симптомите, като загуба на мускулна маса, ниско либидо или внезапно наддаване на килограми, предприемете гореописаните здравословни промени. Те ще окажат положително влияние върху тялото ви.

Росен Йорданов
Cover Image

Напоследък се правят все повече изследвания, които установяват, че седналото положение по 8, дори 10 часа дневно, води до редица заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори и рак. Заболявания, които стават причина за ранната смърт при мъжете и при жените.

Много мъже отделят ежедневно време за фитнес или спорт. Затова и вероятно в момента мнозина се чувстват „застраховани“ от заболяванията, защото са наясно, че имат здрави и силни тела. Да, но учените са категорични, че времето, прекарано в залата, няма как да компенсира часовете наред, прекарани в седене на стола. Спортът е нещо важно, но той не е достатъчен.Защо е толкова вредно да седите на стол ежедневно?

Защото тялото ни е създадено да бъде активно. Ежедневно. Постоянно. Когато движението спре за по-дълъг период (например няколко часа), на молекулярно ниво тялото се подготвя за смърт. В резултат на това не само че се увреждат части от тялото, като гърба, но и системите, осигуряващи енергия в тялото, се изключват.

Какво можете да направите?

Ако не спортувате – започнете да го правите. Отделяйте всеки ден време, в което да се погрижите за собственото си тяло.Намалете времето, което прекарвате в седнало положение. Следете го и се опитвайте всеки ден да го редуцирате с няколко минути.

Ако прекарвате дълго време седнали, правете почивка редовно. Разхождайте се поне по 5-10 минути на всеки час.Превърнете ходенето си пеша в част от ежедневието си. Препоръчва се дневно човек да прави по около 10 000 крачки. Разбира се, колкото повече, толкова по-добре. Но запомнете, че ходенето няма как да замести липсата на спорт. То просто е едно задължително условие за по-здраво тяло. Освен това 10 000 крачки не са много. Те се равняват на около 30-40 минути ходене пеша, в зависимост от темпото.

Използвайте седящи бюра. Напоследък те придобиват все по-голяма популярност, защото хората разбират мащабите на вредите, които оказват на тялото си. Да, стоящите бюра не носят ползи като постоянното движение, но със сигурност оказват благоприятно въздействие на тялото. Сред ползите от седенето прав по време на работа са: подобряване нивата на кръвната захар, загуба на теглото, намаляване на риска от увреждане на гърба. Освен това изследване е установило, че правостоящите изразходват с 9 калории на час повече, от тези в седнало положение.

За да намалите риска от заболявания, произтичащи от заседналия начина на живот, се препоръчва да съчетаете спорта, движението пеша и да намалите времето, което прекарвате в седнало положение.