Росен Йорданов
Cover Image

Ако искате да впечатлите настоящата си приятелка, не е нужно да правите чудеса. Много по-важно е да знаете от какво имат нужда жените. А те имат нужда от нежност, романтика и общуване. Всяка жена иска това. Вместо тази вечер да я изведете навън, както обикновено, защо не направите нещо малко по-различно? Останете си вкъщи. Подберете подходяща музика. Изберете хубаво вино. Съчетайте го с най-доброто сирене. И наблюдавайте как жената до вас просто ще се разтопи. Предложението ми има своята хубава страна, а тя е, че няма да ви се налага да готвите. Е ще ви се наложи обаче да направите една добра комбинация между вино и сирене.

Това си е изкуство. Сирената се различават по влага, съдържание на мазнини, текстура, аромат. Вината – по киселинност, сладост, структура...Но овладеете ли веднъж това изкуство, всяка жена ще ви обожава.

Леките червени вина като Пино Ноар например, съвпадат с деликатни или средно твърди сирена. Грюрер е чудесен пример за подходящо сирене. Ако предпочитате пък по-меко и узряло сирене – опитайте Бри или Камембер.

Белите вина обикновено съвпадат с много по-широк спектър от сирена, отколкото червените. Това е така, защото белите вина са лишени от танин, което дава възможност да се комбинират много по-лесно. Ако има сирене, което не си пасва добре с белите вина, това е това е синьото сирене.

Солените сирена пък, като различните сини сирена или Гауда, чудесно си пасват със сладки вина. Това съчетание на сладко и солено допълва взаимно, така двата вкуса се балансират.

Вината, в които се усеща нотка на ядки, се съчетават успешно със сирена със същия вкус. Подходящи са Пармиджано, Пекорино, Чедар с Токайско вино или Мускат.

Правило е, че винаги сирената от един и същи регион винаги си пасват едни с други. Пример за това е Шардонето. То има специфичен плодов вкус, който се съчетава с с ухание на ванилия и карамел. Това вино много добре си подхожда със сирената от същия регион. Те са с по-силен аромат и с пикантен вкус. Но това съчетание важи за много от вината и сирената, създаде в един регион.

Ако пък искате да направите плато от сирена и да го комбинирате само с едно вино, подходящо за целта ще бъде Ризлинг. То е с ниско съдържание на алкохол, но неговата киселинност, трапчивост, вкус на плодове и минерални нотки го правят подходящ за подобна комбинация.

Ако сте начинаещи, тези съвети ще са ви от полза. Но може и да ви хареса да създавате успешни комбинации и това да се превърне в едно новото ви увлечение...