Росен Йорданов
Cover Image

Тестостеронът е хормон, който е много важен за правилното протичане на процесите в тялото на мъжа. При намалени нива се наблюдават редица отрицателни последствия, като загуба на мускулна маса и костна плътност, липса на желание за сексуален контакт. И не само. Учените са на мнение, че спадът на нивата може да доведе до рак на простата и сърдечно-съдови заболявания. Следващите съвети ще са ви от помощ в стремежа ви да поддържате едни добри нива на тестостерон.

Останете активни

Тестостеронът се влияе от физическата актовност на тялото ви. Ако прекарвате голяма част от времето си в бездействие, мозъкът ви получава сигнали, че мускулите и костите ви не се нуждаят от силно укрепване. Когато се движите обаче, мозъкът разбира, че имате нужда от по-високи нива от хоромона. Затова, ако не спортувате в момента, започнете от днес. И с времето увеличавайте продължителността или натоварването. Но не прекалявайте!

Поемете контрол върху стреса

Ако сте под постоянен стрес, тялото ви непрекъснато ще произвежда кортизол (хормон на стреса), който ще влияе отрицателно на производството на тестостерон. Затова е важно да се опитате да овладеете себе си и да не допускате стресовите ситуации да имат силно влияние върху вас.

Често стресът идва от работата. Постарайте се да не прекарвате твърде много време в работа. И отделяйте повече време на заниманията, които карат да се чувствате добре. Или които биха ви заредили положително, като слушане на музика, разходка сред природата, четена на интересна книга и т.н.

Намалете алкохола

Едно холандско проучване е установило, че мъжете, които ежедневно пият умерено количествио алкохол, имат занижени нива на тестостерон. Затова ограничете консумацията на алкохол до няколко пъти седмично. И то в малки количества.

Спортувайте

Изследвания доказват, че нивата на тестостерон се вдигат при физическа активност. Учените, наблюдавали проучването, установили, че редовното вдигане на тежести увеличило с нивата на тестостерона значително.

Поддържайте оптимално тегло

Понякога по-ниските нива на тестостерон се дължат на наднорменото тегло. За мъжете, страдащи от затлъстяване, загубата на теглото може да помогне при възвръщането на нивата на хормона. Също както и при мъже, които са с тегло под нормата, възвръщането на оптималното тегло може да окаже положително влияние върху нивата на тестостерона.Може би не знаете, но след 30-та годишнина мъжете започват да губят от нивото на тестостерона си с около 1% на година. Затова, вместо да пренебрегвате симптомите, като загуба на мускулна маса, ниско либидо или внезапно наддаване на килограми, предприемете гореописаните здравословни промени. Те ще окажат положително влияние върху тялото ви.