Росен Йорданов
Cover Image

Напоследък се правят все повече изследвания, които установяват, че седналото положение по 8, дори 10 часа дневно, води до редица заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори и рак. Заболявания, които стават причина за ранната смърт при мъжете и при жените.

Много мъже отделят ежедневно време за фитнес или спорт. Затова и вероятно в момента мнозина се чувстват „застраховани“ от заболяванията, защото са наясно, че имат здрави и силни тела. Да, но учените са категорични, че времето, прекарано в залата, няма как да компенсира часовете наред, прекарани в седене на стола. Спортът е нещо важно, но той не е достатъчен.Защо е толкова вредно да седите на стол ежедневно?

Защото тялото ни е създадено да бъде активно. Ежедневно. Постоянно. Когато движението спре за по-дълъг период (например няколко часа), на молекулярно ниво тялото се подготвя за смърт. В резултат на това не само че се увреждат части от тялото, като гърба, но и системите, осигуряващи енергия в тялото, се изключват.

Какво можете да направите?

Ако не спортувате – започнете да го правите. Отделяйте всеки ден време, в което да се погрижите за собственото си тяло.Намалете времето, което прекарвате в седнало положение. Следете го и се опитвайте всеки ден да го редуцирате с няколко минути.

Ако прекарвате дълго време седнали, правете почивка редовно. Разхождайте се поне по 5-10 минути на всеки час.Превърнете ходенето си пеша в част от ежедневието си. Препоръчва се дневно човек да прави по около 10 000 крачки. Разбира се, колкото повече, толкова по-добре. Но запомнете, че ходенето няма как да замести липсата на спорт. То просто е едно задължително условие за по-здраво тяло. Освен това 10 000 крачки не са много. Те се равняват на около 30-40 минути ходене пеша, в зависимост от темпото.

Използвайте седящи бюра. Напоследък те придобиват все по-голяма популярност, защото хората разбират мащабите на вредите, които оказват на тялото си. Да, стоящите бюра не носят ползи като постоянното движение, но със сигурност оказват благоприятно въздействие на тялото. Сред ползите от седенето прав по време на работа са: подобряване нивата на кръвната захар, загуба на теглото, намаляване на риска от увреждане на гърба. Освен това изследване е установило, че правостоящите изразходват с 9 калории на час повече, от тези в седнало положение.

За да намалите риска от заболявания, произтичащи от заседналия начина на живот, се препоръчва да съчетаете спорта, движението пеша и да намалите времето, което прекарвате в седнало положение.