Росен Йорданов
Cover Image

Вероятно сте наясно, че е нужно да се консумира добра храна, преди алкохола. Ако пренебрегнете това златно правило, много е вероятно на следващия ден да се събудите с тежък махмурлук.

Без храна, която да забави усвояването на алкохола, той се движи през стомаха, бъбреците, черния дроб, мозъка. Около 20% от алкохола, който пиете преминава през стомаха и достига до мозъка в рамките на една минута. За да не бъдете човекът, който не може да се изправи и да се уверите, че можете да сте функционални на следващата сутрин, най-добрият съвет е да похапнете нещо, преди да пиете. Въпросът е обаче е какви храни да консумирате и какви да избягвате?

Чипс

Алкохолът дехидратира тялото ви. Той е диуретик. Увеличава количеството на урината, която тялото произвежда, докато блокира освобождаването на хормон, който е нужен, за да бъде абсорбирана водата. Освен ако не изпивате периодично по чаша вода, докато консумирате алкохол, ще имате махмурлук на следващия ден. Солените неща, като пуканки, чипс и печени ядки ви карат ви да поискате да изпиете още едно питие, което, от своя страна, дехидратира тялото още повече. За да победите дехидратацията, трябва да ядете храни, които са на водна основа, като плодове и зеленчуци например.

Пикантни храни

Пикантните пържени крилца, индийското къри или доматения сок само могат да повлияят зле на стомаха ви, дори и без да консумирате алкохол. А какво остава за моментите, в които пиете?! Установено е, че консумирането на пикантни или кисели храни в комбинация с алкохол може да предизвика киселинен рефлукс и киселини в стомаха.

Зелени салати Колко пъти притялката ви ви предлага да вечеряте салата, шегувито казвайки, че е време да поработите върху „биреното“ си коремче. Но вие все си предпочитате хамбургерите...Е преди да пиете алкохол е един от редките случаи, в които е по-добре да избягвате зелени салати. Да ги консумирате непосредствено преди да алкохл е равносилно на това да не консумирате нищо. Зеленолистите се придвижват много бързо през тялото, така че, за предпочитане е салатата ви да е с пилешко, ядки или риба тон. Това ще ви даде протеини, а протеините отнемат повече време за храносмилане и така се забавя покачването на нивото на алкохол в кръвта.

Ако често се оплаквате от махмурлук на следващия ден, може би не правите нещо правилно. Замислете се! Започнете да избягвате тези храни, да вечеряте преди да консумирате алкохол и вижте какъв ще бъде резултатът.