Росен Йорданов
Cover Image

Въпросът „Кога да имам бебе?“, който много от мъжете и жените си задават след навършване на 24-25 години, обикновено бива прогонван с мисълта „Още не съм готов/а“. И така, забързани в своето ежедневие и в преследване на поредната цел, забравяме, че биологичния ни часовник тиктака...

Затова ще се опитам да отговоря на въпроса дали има подходяща възраст да станем бащи, макар и да съм наясно, че всяка възраст си има своите предимства, но и своите недостатъци.

Факт е, че основната функция на мъжете в семейството е да осигуряват доходите. И в това няма нищо неестествено, нито нередно. В миналото ролята на мъжете е била да ловуват, за да осигуряват прехраната на цялото семейство. А на жените – да се грижат за децата. Така е и днес. Колкото и еманципирани да са жените, в една или друга степен, отговорността за грижата и възпитанието си остава повече тяхна, а за осигуряването на средства – на мъжете. От тази гледна точка да станете баща на 35-40 години, е по-доброто решение. В тази възраст ще сте натрупали много повече опит в сферата, в която работите. Доходите ви ще са много по-високи. И ще имате повече свободно време за семейството си. Ще сте преминали периода на безсънните нощи, прекарани в работа и доказване пред ръководството. Ето защо и мисълта за семейство няма да ви се струва неприятна, а отглеждането на детето - ангажимент, който ще ви „спъва“ по пътя ви към успеха.

От друга страна, по-късната възраст крие рискове от развитие на повече заболявания у детето. Освен това разликата между поколенията ще е осезаема, а както знаете, това може да е причина за неразбирателства от различен характер в един по-късен етап.

Друг фактор, който неизбежно трябва да бъде съобразен, това е възрастта на майката. Напоследък все по-често жените раждат първите си деца след 35 годишна възраст. Но подобно решение крие рискове както за майката, така и за бебето. С други думи, ако решите да изчакате да достигнете върха си в кариерата – на около 40 години, трябва да сте наясно с рисковете, които могат да произтекат от късната бременност на партньорката ви, или да създадете взаимоотношения с много по-млада от вас жена.И все пак, съветът ми е да не обмисляте това решение твърде дълго. Защото много често става твърде късно. И така си спестявате една детска усмивка, която разцъфтява всеки път, когато ви види сутрин. Спестявате си много безсънни нощи, но и най-забавния смях – детския. Спестявате си отдаване, любов, грижа и щастие. А това е безценно.

Росен Йорданов
Cover Image

Макар че аз все още нямам деца, напоследък все по-често се замислям за разпределението на ролите в семейството и по-конкретно – за влиянието на бащата върху детето. Да, основното негово задължение е да осигурява финансовата стабилност на семейството, но едва ли би могло ролята му да се изчрпва с това. Ето защо реших да потърся малко повече информация по този въпрос и се оказа, че в действителност въздействието на бащата върху детето е от голямо значение за неговото изграждане като личност.

Повечето семейства възприемат за нормално по-голямата част от грижата за дома и детето да пада върху жената. Оказва се обаче, че бащата също има много силно влияние върху развитието на детето от социална, емоционална и интелектуална гледна точка. И двамата родители са еднакво значими за него. Следователно те не могат да бъдат взаимно заменяеми. Всеки от тях има своя принос и своето безценно влияние върху детето.

Ролята на бащите в училище

Установено е вече, че когато бащите отделят повече внимание на детето, то развива по-добри езикови умения и има по-малко поведенчески проблеми. Освен това се справя по-добре в училище, когато бащата проявява интерес към обучението му. Много важен е също така и добрият пример. Има пряка връзка между умението на детето да чете и факта, че често вижда баща си в къщи с книга в ръка.

Ролята на бащите в живота на момчето

Не без значение е фактът, че когато едно момче има добри взаимоотношения с баща си още от ранно детство, значително намалява и рискът то да „тръгне по лош път“ в последствие. Освен това добрият баща, грижовният баща може да помогне на своя син да осъзнае емоциите и чувствата си във важен за детето момент.

Ролята на бащата в живота на момичетата

Много по-малко вероятно е за момичето да развие някакви задълбочени емоционални или психологически проблеми, когато има изградена силна връзка между с баща си. Искрените похвали от страна на родителя могат да укажат значителна роля в изграждането й като една уверена и независима личност. Освен това бащата има пряко влияние и върху самочувствието на детето. Любвеобилните бащи, които му отделят достатъчно внимание, оказват положително въздействие върху самоувереността.След всичко това е много важно да се отбележи, че когато се говори за ролята на бащата, не се има предвид задължително биологичният баща. Не! Ако майката е самотна, всеки един близък неин роднина или приятел би могъл да окаже подобно положително влияние върху детето.