Росен Йорданов
Cover Image

Въпросът „Кога да имам бебе?“, който много от мъжете и жените си задават след навършване на 24-25 години, обикновено бива прогонван с мисълта „Още не съм готов/а“. И така, забързани в своето ежедневие и в преследване на поредната цел, забравяме, че биологичния ни часовник тиктака...

Затова ще се опитам да отговоря на въпроса дали има подходяща възраст да станем бащи, макар и да съм наясно, че всяка възраст си има своите предимства, но и своите недостатъци.

Факт е, че основната функция на мъжете в семейството е да осигуряват доходите. И в това няма нищо неестествено, нито нередно. В миналото ролята на мъжете е била да ловуват, за да осигуряват прехраната на цялото семейство. А на жените – да се грижат за децата. Така е и днес. Колкото и еманципирани да са жените, в една или друга степен, отговорността за грижата и възпитанието си остава повече тяхна, а за осигуряването на средства – на мъжете. От тази гледна точка да станете баща на 35-40 години, е по-доброто решение. В тази възраст ще сте натрупали много повече опит в сферата, в която работите. Доходите ви ще са много по-високи. И ще имате повече свободно време за семейството си. Ще сте преминали периода на безсънните нощи, прекарани в работа и доказване пред ръководството. Ето защо и мисълта за семейство няма да ви се струва неприятна, а отглеждането на детето - ангажимент, който ще ви „спъва“ по пътя ви към успеха.

От друга страна, по-късната възраст крие рискове от развитие на повече заболявания у детето. Освен това разликата между поколенията ще е осезаема, а както знаете, това може да е причина за неразбирателства от различен характер в един по-късен етап.

Друг фактор, който неизбежно трябва да бъде съобразен, това е възрастта на майката. Напоследък все по-често жените раждат първите си деца след 35 годишна възраст. Но подобно решение крие рискове както за майката, така и за бебето. С други думи, ако решите да изчакате да достигнете върха си в кариерата – на около 40 години, трябва да сте наясно с рисковете, които могат да произтекат от късната бременност на партньорката ви, или да създадете взаимоотношения с много по-млада от вас жена.И все пак, съветът ми е да не обмисляте това решение твърде дълго. Защото много често става твърде късно. И така си спестявате една детска усмивка, която разцъфтява всеки път, когато ви види сутрин. Спестявате си много безсънни нощи, но и най-забавния смях – детския. Спестявате си отдаване, любов, грижа и щастие. А това е безценно.