Какви са ползите от консумацията на бира

Не всеки е ценител на алкохола с голям градус, но да изпиете една бира в летните горещини, е несравнимо удоволствие.

Росен Йорданов
Cover Image

Защо бира? Защото почти няма мъж, който да не пие бира. Не всеки е ценител на алкохола с голям градус, но да изпиете една бира в летните горещини, е несравнимо удоволствие. Рядко обаче мъжете гледат на нея като на средство, оказващо благоприятно влияние на организма. По-скоро за повечето тя е една неделима част от ежедневието, която ги разтоварва вечер от напрегнатия работен ден. Разбира се, това е едно от положителните й качества, но ползите съвсем не се ограничават до тук. Затова подбрах няколко научно доказани ползи от бирата.

• Бирата пази бъбреците здрави. Според едно финландско изследване, тя значително намалява риска от камъни в бъбреците.

• Тъй като в бирата се съдържат няколко витамина от групата В - В1, В2, В6, се твърди, че тя може да увеличи съдържанието на този витамин в организма. Холандско изследване потвърждава това, като установява наличие на 30% повече съдържание на витамин В6 в организма на хората, които пият бира.

• През 2009г. е проведено изследване, в което се твърди, че високите нива на силиций в костите могат да доведат до по-голяма плътност на костите.

• Бирата помага срещу стреса. Вече е известно, че две чаши от на ден могат да намалят стреса или безпокойството, които ежедневието предизвиква.

• Топлата бира може да бъде едно много добро лекарство срещу настинка. Рецептите са различни, но една от най-разпространените е следната: загрявате една бира, за да се затопли и към нея добавятве 4 супени лъжици мед.

• Ако има жена, която в момента чете тази статия, ще се зарадва да чуе, че бирата прави кожата по-красива. Някои витамини в бирата имат свойството да регенерират кожата. Така тя става по-гладка.

Разбира се, до всички тези ползи може да доведе умерената консумация на бира. Прекалената употреба не е здравословна. Това важи за всяка храна или напитка.